Atlantic Hybrid Oil kokemuksia

Hybridilämmitys kokemuksia Espoosta – Asiakkaan kertomaa LVI-Trion toimittamasta Atlantic-hybridilämpöpumpusta

Atlanticin Hybrid Oil pudotti espoolaisen omakotitalon energiankulutuksen reiluun neljäsosaan

Ison talon edut

Pentti Koskivuori ei ole tyytyväinen asiakas. Mies määrittelee itsensä pikemminkin laatusanalla ”ylityytyväinen” – ja huutomerkin kera vielä. Vaikka Atlanticin Hybrid Oil asennettiin reilu vuosi sitten – helmikuussa 2014 – kovan kaliiberin ilmavesilämpöpumppu kirvoittaa edelleenkin ylisanoja.

”Odotukset olivat kovat, mutta kyllä niistä mentiin vielä kirkkaasti yli. Ja kaikki on mennyt nappiin tähän mennessä”, Koskivuori hehkuttaa.

Mikä tahansa kohde ei myöskään ole kysymyksessä. Espoolaisessa omakotitalossa on hulppeat 300 neliömetriä tilaa ja vieläpä uima-allas – joten lämmitysratkaisuksi napattiin Hybrid Oil -tuoteperheen isoin peli (16 kW). ”Myllystä” löytyy sisäänrakennettu käyttövesisäiliö ja varatehosta vastaa 28 kW LowNOx öljypoltin.

Skeptisenä säästötalkoisiin

Koskivuori on itse rakennusalan ammattilainen ja tietää, mikä ero on tehtaan markkinointiesitteen lupauksilla ja todellisuudella. Niinpä hän arveli hybridipelin kyllä tuovan kosolti säästöä öljyn kulutukseen, mutta tokkopa niin paljon kuin myyjät lupailivat.

Skeptisyys johtuu osittain siitä, että lähtötaso ei ollut mikään huono, vaikka öljykattilalla ikää olikin neljännesvuosisata.

”Kova peli se oli edelleen ja tehoista sai ulos 93-94 %”, Koskivuori arvioi. Öljyä oli siitä huolimatta kulunut ja paljon: vuositasolla 4 000 litraa. Jahka kaupat tehtiin ja asentajatiimi tuli laittamaan hybridin hommiin, isäntä alkoi tarkata mittareita: millainen lommo öljynkulutukseen olisi mahdollista saada?

Öljyvirrasta liru

Vuosi myöhemmin voidaan sanoa, että lommoa ei syntynyt – vaan totaalinen romahdus. Ensinnäkin ilmavesilämpöpumppu kulutti sähköä 11 000 kW:n edestä, mikä vastaa noin tuhatta litraa öljyä.

”Lisäksi lämpimän veden lämmitykseen oli mennyt 200-300 litraa öljyä – ja muuta öljynkulutusta ei ollut laisinkaan”, Koskivuori summailee.

Atlantic lupaa, että koska laitteisto käyttää öljyä ainoastaan huipputehojen tuottamiseen, voi ennen vuodessa poltettu öljymäärä riittää nyt jopa 10 vuotta. Koskivuorella 4 000 litran saavuttamiseen voi mennä vielä pitempi aika, sen verran pihiksi on systeemi nyt säädetty.

”Laskeskelin, että investoinnin kuoletusaika on neljä vuotta.” Vuositasolla tämä tarkoittaa reilun 3 000 euron säästöjä energialaskussa.

Lämpöpumpun hyötysuhde (COP) on valmistajan mukaan 4,3 (+7/35) – ja tähän talossa on päästy, myhäilee Koskivuori.

”Lisäksi vanha öljypannu saatiin myytyä ja siitäkin tuli vielä rahaa. Asennuksesta taas sai kotitalousvähennyksen”, isäntä naurahtaa.

Hinta-laatu-suhde ratkaisee

Silmät kiinni ja summassa ei Koskivuori hybridiin päätynyt. Eri vaihtoehtoja palloteltiin pitkään ja esimerkiksi maalämmöstä pyydettiin tarjouskin. Mutta kun hybridisysteemin ja maalämmön hintalapuissa oli 20 000 euron heitto, alkoi vaaka vinhasti kallistua ilmavesilämpöpumpun eduksi.

”Ajattelin, että ostaisi sitten mieluummin vaikka uuden auton.”

Atlantic brändinä vaikutti asialliselta, ja kun selvisi, että koneen sisuksissa on Fujitsun ja Siemensin komponentteja, homma oli sitä myöten selvä. Ainoa harmi tuli siitä, että systeemissä maksimihyöty saadaan ulosmitattua taloissa, jossa on lattialämmitys ja Koskivuorella on patterit suurimmassa osassa huushollia. Suuri miinus se ei silti ollut.

”Mutta jos ajatellaan, että tämän järjestelmän asentaa uuteen taloon, jossa on lattialämmitys, niin sitten kyllä rokkaa”, Koskivuori pohtii. Omille pojilleenkin hän suosittelee lämpimästi hybridiä – ja kaikille muillekin, jotka ovat kiinnostuneet erittäin helppokäyttöisestä, huolettomasta lämmitysjärjestelmästä, joka tuo tullessaan rajut säästöt.

Kun hakemalla haetaan…

Mutta kai nyt vuoden käytön jälkeen joku asia hiertää, edes pikkuisen? – Koskivuori joutuu miettimään tiukasti, mutta myöntää sitten, että hybridin käyttöohjeet voisivat olla paremmat.

”Ohjeet voisivat olla käyttäjäystävällisemmät, mutta toisaalta, eipä niitä ole tarvinnut selailla, kun kaikki on toiminut niin hyvin.”

Siinä sitä onkin kontrastia tuttuun urakoitsijaan, joka uskoutui Koskivuorella murheistaan: taannoin useammankin maalämpöprojektin läpivienyt kaveri harmitteli, että nyt oli edessä jatkuvia pumppuremontteja.

”Kuulemma maksaa viisi tonnia per remppa”, huokaa Koskivuori – tyytyväinen hybridiasiakas.