Lämpöpumpun liitäntä kattilaan – paras tapa?

Lämpöpumpun liitäntä kattilaan

  • Lämpöpumpun liitäntä kattilaan – öljy- puu- tai sähkökattila.

    Lämpöpumpun liitäntä kattilaan vaatii hyvää suunnittelua, olipa kyseessä ilmavesi-lämpöpumppu, poistoilmalämpöpumppu tai maalämpöpumppu. Myös sähkökattiloiden yhteyteen liitetään runsaasti lämpöpumppuja. Mikä on paras tapa, riippuu hyvin monesta seikasta.

    Lämpöpumpun kattilakytkentään ei ole vain yhtä yleispätevää ratkaisua, vaan useita oikeita. Käyttäjä kertoo omat mieltymyksensä ja suunnitelmansa koskien talon lämmitykseen käytettävää rahaa ja aikaa. Lämmityslaiteurakoitsija puolestaan kertoo eri mahdollisuudet, ja niiden eroavaisuudet toisistaan. Lämmitysremontin hinta muodostuu siten, että suuremmalla investoinnilla saa pienemmät lämmityskulut ja helpomman käytön tulevaisuudessa. Pienemmällä panostuksella takaisinmaksuaika on lyhyempi, mutta käyttökustannukset jäävät silti suuremmiksi. Sopiva keskitie on yleensä paras ratkaisu.

    Usein kattilaan liitettävä lämpöpumppu valitaan niin, ettei sen teho riitä kaikilla keleillä, vaan kattilan on pakko tulla avuksi kun pakkanen yltyy.
    Atlantic Excellia-mallit ovat kuitenkin talon päälämmönlähteitä, eivätkä ne tarvitse rinnalleen kattiloita lisätehoksi. Tässä tapauksessa vanha kattila jätettiinkin muista syistä, kuin tehontarpeesta. Usein näin halutaan tehdä, etenkin jos puu on ns. ”ilmaista”.
    Lähtökohta siis oli, että lämpöpumppu riittää aina yksin, jos puuta kuitenkin poltetaan, väistyy lämpöpumppu täysin automaattisesti lämmitysvastuusta.

    Tällaisessa täysteho ratkaisussa on vielä sekin hyvä puoli, että sitten joskus kun vanha kattila lopullisesti hajoaa, ei tarvita suurta lämpöremonttia, vaan tehokas lämpöpumppu jatkaa lämmittämistä yksin. Kerran tehty lämpöpumpun liitäntä kattilaan vaatii vain vähän, tai ei ollenkaan muutoksia.

  • Kannattaako vanha kattila jättää?

    Usein kustannussyistä jätetään vanha öljy- puu- tai kaksoiskattila paikoilleen ja liitetään siihen nykyaikainen lämpöpumppu pienentämään lämmitys-kustannuksia. Tällöin tullaan tilanteeseen, jossa tarvitaan kokemusta ja tietoa siitä, millainen lämpöpumppu kunkin kattilan ja talon seinustalla tuottaa parhaat säästöt. Käyttö pitää olla jatkossa helppoa ja toiminta varmaa.

  • Ilmavesilämpöpumpun ja poistoilmalämpöpumpun liitäntä vanhaan kattilaan – Esimerkki

    Esimerkkikohteena on 60-luvun omatotitalo, jonka kellarikerroksessa on kaksoiskattila puulle ja öljylle. Lämmönjakona vesipatterit ja osin lattialämmitystä saneeratuissa märkätiloissa. Lämmitys on tapahtunut pääosin öljyllä mutta myös puuta on käytetty usein.

    Sisälle sijoitettu öljysäiliö vetelee viimeisiään ja öljystä on päätetty luopua nyt kokonaan. Näin ei tarvitse enää investoida öljysäiliöremonttiin ja sen varaama tila saadaan muuhun käyttöön. Pannuhuoneessa on tilaa nykyaikaiselle lämmitysjärjestelmälle ilman vanhan kattilan purkua, joten melko hyväkuntoinen kaksoiskattila saa jäädä paikoilleen, jotta puun käyttömahdollisuus säilyisi.

  • Ilmavesilämpöpumpun valinta kattilaan liitettäväksi

    Uudeksi lämmityslaitteeksi valittiin tehokas Atlantic Excellia Duo ilmavesilämpöpumppu sen myös kovilla pakkaskeleillä antaman suuren tehon vuoksi. Patterilämmitteinen vanhempi talo tarvitsee usein melko suuren huipputehon pakkaskaudella, vaikka vuosittainen lämmitysenergian kulutus muutoin olisikin maltillinen. Atlantic Excellia 11kW mallin antama kokonaisteho talon ja käyttöveden lämmitykseen on -25°C pakkasellakin vielä lähes 17kW, joten talo ei jää kylmäksi ja lämmintä vettäkin riittää. Useilla kilpailijoilla on tuolloin enää käytettävissä ainoastaan 9kW apuvastus, koska ulkoyksikkö on jo pois pelistä.

  • Poistoilmalämpöpumpun liitäntä kattilaanPoistoilmalämpöpumpun liitäntä kattilaan

    Talon isäntä oli kiinnostunut energiansäästöstä ja tutkinut tarjolla olevia saneerausjärjestelmiä erityisellä huolella. Koska kellaritiloissa oli tarvetta ilmanvaihdon tehostamiselle ja aiemmin taloon remontin yhteydessä asennettu LTO-laite sijaitsi lähellä pannuhuonetta, asennettiin samassa yhteydessä kattilahuoneeseen myös pieni 1,8 kW Multiheater Eco poistoilmalämpöpumppu hyödyntämään osin LTO-laitteen jäteilmaa. Lämmöntalteenottolaite puhalsi ulos melko lämmintä jäteilmaa.
    Multiheater Econ edullisen hinnan vuoksi kahden eri lämpöpumpputekniikan yhdistäminen kattilan yhteyteen jäi edullisemmaksi, kuin kilpailijan tarjous pelkästä paljon pienempitehoisesta ilmavesilämpöpumpusta hyvin yksinkertaisella kytkennällä asennettuna.

    Katso lisää

  • Ilmavesilämpöpumpun kytkentä öljykattilaan

    Parhaiten tämän kaltainen hybridilämmitys lämpöpumpulla ja öljyllä toimii silloin, kun kaikki tekniikka on yksien ”aivojen” hallinnassa, jolloin säätöautomatiikka varmasti tietää, millä milloinkin on edullisinta lämmittää. Tähän on olemassa Atlanticilla öljyhybridilämpöpumppu, jossa öljypoltin on sisäänrakennettuna lämpöpumpun sisäyksikköön. Lämpöpumpun liitäntä kattilaan on siis tehty jo tehtaalla.

  • Öljysäiliö käytetään tyhjäksi ennen sen purkua

    Nyt kuitenkin säiliössä oleva öljy poltetaan loppuun, ja sen jälkeen kattilaan jää ainoastaan puunpolttomahdollisuus. Tarvittiin siis helppokäyttöinen, automaattitoiminen ja energiatehokas kytkentä ilmavesilämpöpumpulle, poistoilmalämpöpumpulle ja puukattilalle. Tämä vaihe on lämmityssaneerauksessa yhtä tärkeä, kuin hyvän laitteistonkin valinta. Asennusurakoitsijan pitää tuntea asentamansa laitteiston ominaisuudet ja mahdolliset rajoitteet. Kytkentävaihtoehtoja on lukuisia erilaisia, ja niistä tulee valita se, joka tuo kaikkien järjestelmän osien parhaat puolet esiin juuri silloin, kun niistä on eniten hyötyä. Näin minimoidaan lämmityskustannukset ja taataan laitteille pitkä huoleton käyttöikä. Erityisen tärkeätä on myös kuunnella käyttäjän toivomuksia. Joku haluaa seurata uutta järjestelmää ja osallistua sen säätöön aktiivisesti. Joku toinen taas haluaa kaiken toimivan täysin automaattisesti siten, ettei mihinkään tarvitse koskea, ja silti olla varma, että laitteet toimivat optimaalisesti kaikissa tilanteissa.

  • Paras kytkentä kattilaan tässä kohteessa

    Vanha kattila kytkettiin ”tasoitusvaraajaksi” siihen rinnakkain kytketyille ilmavesilämpö-, ja poistoilmalämpöpumpuille.

    Toiminta on seuraava:
    Ensisijainen lämmönlähde on Multiheater Eco 18. Se lämmittää kattilaa koko ajan pienellä 1,8 kW vakioteholla aseteltuun lämpötilaan asti. Tämä siksi, että sen hyötysuhde 3-4 on talvella järjestelmän paras. Poistoilmalämpöpumpun teho ei toki riitä lämmittämään taloa ja käyttövettä yksin lämmityskaudella, mutta sen ulkopuolella hyvinkin. Myös talvella sen sinänsä pieni teho on aina pohjalla, jonka päälle Atlantic Excellia Duo ilmavesilämpöpumppu jatkaa, hoitaen kaiken säädön sekä pitäen talon ja käyttöveden lämmöt kaikissa tilanteissa optimaalisina.

    Jos halutaan polttaa puuta, se voidaan tehdä yksinkertaisesti latomalla klapit pesään. Mihinkään ei tarvitse koskea tai käännellä mitään venttiileitä eikä kytkimiä. Kun puiden palaessa kattilan lämpö nousee korkeammaksi, kuin Ilmavesilämpöpumpun lämpökäyrä haluaa, väistyy ilmavesilämpöpumppu hiljalleen lämmitysvastuusta täysin automaattisesti ja järjestelmän säätö siirtyy kattilan omalle lämmönsäätimelle. Ilmavesilämpöpumppu jatkaa lämmitystä, niin ikään automaattisesti vasta sitten kun kattilassa oleva puunpolton lämpö on käytetty. Samalla lämmönsäätö palaa automaattisesti ilmavesilämpöpumpun Siemens- automatiikalle. Multiheater poistoilmalämpöpumppu puolestaan lopettaa oman lämmön pumppaamisensa samalla tavoin kattilalämmön noustessa korkeammaksi, kun sen oma asettelu on. Multiheater siirtyy pelkäksi ilmanvaihtokoneeksi, ja palaa automaattisesti lämmityskäyttöön puiden lämmön vähentyessä kattilassa.

  • Käyttöveden lämmitys lämpöpumpulla ja kattilalla
    Käyttöveden kierto_lämpöpumpun liitäntä kattilaan

    Käyttövesi lämpenee ensin kattilan kierukassa ja jatkaa matkaa ilmavesilämpöpumpun varaajaan ja sieltä kulutukseen. Ilmavesilämpöpumppu lämmittää käyttövettä lisää tarvittaessa. Näin saadaan läpi vuoden mahdollisimman paljon ensisijaisesti Multiheaterin tuottamaa halpaa lämmintä vettä. Talossa on myös käyttöveden kiertotoiminto, josta on otettu märkätilojen lattialämmitys (nykyisin näin ei tehdä). Lattialämmityksen sekä käyttöveden kierron hukkaama lämpö tehdään pääosin poistoilmalämpöpumpulla, koska se on talviaikaan edullisinta ja kesällä yhtä edullista kuin ilmavesilämpöpumpulla.