Ilmavesilämpöpumppu – ekologinen valinta

Lämmitysjärjestelmien saneeraaminen on viime vuosina lisääntynyt kovaa vauhtia Suomessa. Ymmärretään, että saneeraamalla vanhoja lämmitysjärjestelmiä sekä rakentamalla energiatehokkaita taloja säästetään paitsi luontoa myös lompakkoa. Markkinoilta löytyykin entistä enemmän myös Suomen olosuhteisiin sopivia ilmavesilämpöpumppuja, ja niiden suosio on jatkuvasti kasvussa. Ilmavesilämpöpumput sekä hybridilämmitysjärjestelmät ovat monipuolisia ja helposti mukautuvia, tehokkuutta unohtamatta. Muiden pohjoismaiden lämpöpumppumarkkinat kulkevatkin vuosia meitä edellä.

Useampi lämmitysjärjestelmä yhdessä kohteessa – kannattava investointi

Useiden lämmitysjärjestelmien käyttäminen ja hyödyntäminen samassa kohteessa yleistyy jatkuvasti. Voidaan tarjota esimerkiksi hybridilämmitysjärjestelmiä, jotka hyödyntävät talon aiempaa lämmitysratkaisua ja samalla tekevät lämmittämisestä kustannustehokkaampaa. Näin madalletaan myös vanhan lämmitysratkaisun saneeraamisen kynnystä. Investoinnilla on useimmiten lyhyt takaisinmaksuaika ja lämmityssaneerauksella pystytään lisäksi varmistamaan matala energiantarve tulevaisuudessa.

Kustannusten ja takaisinmaksuaikojen laskeminen ja vertaileminen voi kuitenkin olla kuluttajalle vaikeaa, joten alalla tarvitaan edelläkävijöitä ja ammattilaisia tukemaan ostajan päätöksentekoa. Olemme usein törmänneet kommentteihin ”eikö se ole kamalan kallista?” ja ”onko ilmavesilämpöpumppu tarpeeksi tehokas Suomen oloihin?”. Nämä oletukset eivät pidä paikkansa, sillä ilmavesilämpöpumppu on paitsi edullinen tapa lämmittää, myös erittäin tehokas. Myös asunto-osakeyhtiöt ovat alkaneet huomata, että ilmavesilämmöllä voidaan joissakin tapauksissa puolittaa vuotuiset lämmityskustannukset. Esimerkiksi Ruotsissa tämä murrosvaihe on jo koettu, ja talon tai jopa kerrostalon lämmittäminen ilmavesilämpöpumpulla on siellä hyvinkin yleistä.

Matalaenergiarakentaminen muuttaa alaa

Koska ala on yhä erittäin tuotekeskeinen, ei välttämättä vielä osata kertoa kuluttajalle miksi jokin kyseinen tuote kannattaisi valita. Teknisten ominaisuuksien luetteleminen ei välttämättä kerro kuluttajalle mitään ja siksi alalla ollaankin jatkuvasti siirtymässä palvelukeskeisempään markkinointiin. Lämmitysjärjestelmän edustajan on myös osattava olla puolueeton ja pystyttävä miettimään, mikä asiakkaalle oikeasti on paras lämmitysratkaisu.

Matalaenergiarakentamisen trendi on jo jonkin aikaa näkynyt mm. asunto- ja rakennusmessuilla. Silti ilmavesilämpöpumput ja hybridilämmitysjärjestelmät saatetaan mieltää yhä kalliina ja hankalana lämmitysratkaisuna. Asia on kuitenkin päinvastoin. Uusiutuvien energiamuotojen suosio on vihdoin alkanut kasvamaan Suomen markkinoilla, ja uskomme vakaasti siihen, että alan tulevaisuus on nimenomaan niiden hyödyntämisessä. Uusien innovaatioiden myötä ala kehittyy tulevina vuosina kovaa vauhtia, ja tehtävämme alan ammattilaisina on tuoda nämä innovaatiot suomalaisten ulottuville.

Petri Paju