Energiaremontilla tarkoitetaan kodin päälämmitysjärjestelmän vaihtamista parempaan, tehokkaampaan ratkaisuun. Uusi lämmitysjärjestelmä on usein aiempaa taloudellisempi sekä ekologisempi.
Esimerkiksi vanhan öljylämmityksen päivittäminen hybridi-ilmavesilämpöpumpulla saattaa tuoda jopa 90% säästön vuosittaiseen öljynkulutukseen, mikä säästää sekä lompakkoa että luontoa.
Kun energiaremonttia päästään miettimään rauhassa, muodostuvat yleisemmin vaihtoehdoiksi joko maalämpöpumppu tai ilmavesilämpöpumppu.
Öljylämmitystalossa on yleensä patterilämmitys, mikä tarkoittaa sitä, että lämmitysverkoston tarvitsema menoveden lämpötila on aikanaan mitoitettu melko korkeaksi esim. 50° C tai ylikin. Nykyaikaisessa lattialämmitysjärjestelmässä selvitään vastaavasti n. 35° C asteella. Tämä pattereiden tarvitsema lämpötila onkin ratkaisevassa asemassa mietittäessä vaihtoehtoja uudelle lämmitystavalle sekä laitteen mitoitukselle. Lämpöpumput kun eivät haluaisi tuottaa kovin kuumaa vettä. Tuottavat kyllä, mutta hyötysuhde huononee jyrkästi ja kovimmilla pakkasilla tarvittava tosi kuuma lämmitysvesi jää haaveeksi kun lämpöpumpputekniikan rajat tulevat vastaan. Tästä syystä tarvitaan apuenergialähde.
Energiaremontin voi tehdä muun remontin yhteydessä, jolloin se on kustannustehokasta. Vaikka investointi saattaisikin tuntua hetkellisesti suurelta, on investoinnilla lyhyt takaisinmaksuaika. Lämmitysjärjestelmän saneeraaminen ilmavesilämpöpumppuratkaisulla säästää jopa puolet vuosittaisista lämmityskuluista, ja kestää aikaa. Laadukas ilmavesilämpöpumppuratkaisu säilyttää tehonsa jopa vuosikymmeniä. Paitsi lämmitysjärjestelmän uusiminen, myös energiatehokkaat ikkunat ja ulkoseinät ovat tärkeitä kun halutaan säästää lämmityskuluissa.
Korjaustöillä ja hallitulla energiankäytöllä säästöjä
Mikäli kodin remontti ei ole ajankohtainen, voi esimerkiksi omalla käyttäytymisellään vaikuttaa energiatehokkuuteen. Hallitulla energiankäytöllä voidaan tehdä säästöjä. Silloin kannattaa kiinnittää huomiota sisälämpötilaan, ilmanvaihtoon, käyttöveden kulutukseen sekä sähkölaitteiden ja valaistuksen käyttöön. Valmiustilassa oleva espressokeitin saattaa vuodessa syödä enemmän sähköä kuin sähkökäyttöinen uuni.
Ikkunoiden ja ovien tiivistykset kannattaa tarkistaa vuosittain, sekä pitää huolta, että hormit ja ilmanvaihto toimivat kunnolla. Myös talon yläpohjan eristykset on syytä tarkistaa säännöllisesti parin vuoden välein, sillä joskus lisäeristäminen voi olla tarpeen. Pienillä kodin korjaustöillä pystyt ylläpitämään kotisi energiatehokkuutta ja säilyttämään samalla kotisi arvon. Jos edessä on kuitenkin esimerkiksi yläpohjaremontti, kannattaa ottaa huomioon nykyisen ilmanvaihtojärjestelmän sekä lämmöntalteenoton tehokkuus, ja mahdollisesti samalla uusia niitä.
Lämpösaneeraus
Kun vanha lämmitysjärjestelmä sanoo itsensä irti, on syytä panostaa kestävään ratkaisuun. Vanhan öljykattilan tai maakaasukattilan rinnalle voi aluksi tuoda esimerkiksi ilmavesilämpöpumpun tai aurinkolämmön. Myös varaava takka on edullinen lisälämmön lähde. Ilmavesilämpöpumpun asentaminen ei vaadi aikaa ja sen asentaminen onnistuu talvellakin. Asentaminen kannattaa kuitenkin teettää ammattilaisella, joka pystyy säätämään samalla lämpökäyrät ja muut asetukset oikein. Ammattilainen osaa myös neuvoa sinua energiatehokkuuden parantamisessa ja opastaa sinua käyttämään laitteita oikealla tavalla. Muista, että myös lämmitysjärjestelmät vaativat vuosittaisen huoltotarkistuksen.
Ammattilainen takaa siistin lopputuloksen energiaremontille
Vanha kattilahuone ennen energiaremonttia ja sen jälkeen. Vanha järjestelmä päivitettiin Atlantic Alféa Hybrid Duo Oil -ilmavesilämpöpumpulla. Ilmavesilämpöpumppu toimii siis ensisijaisena lämmittäjänä ja öljylämmitys varmistaa. Kattilahuoneen yleisilme on siisti ja kaikki tarvittava tekniikka löytyy jääkaappia muistuttavan sisäyksikön sisältä.
Motiva tarjoaa lisätietoa energiaremonteista ja matalaenergiarakentamisesta
Motivan laskurin avulla pystyt laskemaan, kuinka suuria vuotuisia energiansäästöjä pystyisit energiaremontin avulla tekemään sekä arvioimaan investoinnin kannattavuutta. Laskuriin: Asuinrakennusten energiakorjausten toimenpidekohtainen laskuri