Kondenssiöljykattilat

Kun öljykattila pitää uusia, eikä haluta muuttaa lämmitystapaa, on kondenssiöljykattila nykyaikainen vaihtoehto.

Kondenssiöljykattila omaa erinomaisen hyötysuhteen ja on tehokas koska se ottaa talteen öljystä saatavan lämmön sekä savukaasun vesihöyryn sisältämän energian ja siirtää sen lämmitysveteen. Atlantic kondenssiöljykattilan hyötysuhde voi olla jopa 103%.

Kondessitekniikka on tehokkain nykyaikaisin kattilatekniikka ja säästää eniten energiaa.

Energiatehokkain menetelmä polttoaineen energiasisällön hyödyntämiseen. Kondenssiöljykattilaan vaihtamalla saat huomattavia säästöjä verrattuna vanhaan. Vaihtamalla huipputekniikkaan energiaa säästyy, rahaa säästyy ja käyttömukavuus on huippuluokkaa. Keskimäärin n. 60°C lämpimät savukaasut johdetaan siististi ulkoilmaan hyväksytyn muoviputken avulla. Palamisilma voidaan ottaa saman putken kautta ns. kaksiseinäputkella, jolloin piipusta voi tulla vain käden lämpöistä ilmaa. Ei edes tarvita erillistä kattilahuonetta!

Kaksivaiheinen lämmöntalteenottotekniikka hyödyntää ensimmäisessä vaiheessa ns. lähilämmön, joka syntyy polttoaineen palamisessa ja toisessa jälkilämmön, joka normaalisti jää hyödyntämättä, koska se karkaa savukaasujen mukana. Savukaasulämmön talteenotto kattilaveteen nostaa Kimeon hyötysuhteen jopa 98 % :in. Tällä tekniikalla ylitetään kirkkaasti uusimmat lämmityskattiloille asetetut tulossa olevat määräystasot.

Aurinkokeräin on helposti yhdistettävissä kondenssiöljykattilajärjestelmään. Näin ei öljylämmityksen saneeraus tule kovinkaan kalliiksi ja tuloksena saadaan erittäin ekologinen lämmitysmuoto ja suuret säästöt vuotuisiin lämmityskustannuksiin.

Hybridilämmitys yhdellä laitteella

Atlantic Hybrid Oil A.I. on ilmavesilämpöpumppu ja öljykondenssikattila samassa paketissa. Lue tästä lisää 

Kondenssiöljykattila Atlantic Kimeo on edullinen eikä tarvitse muurattua savuhormia
Kondenssiöljykattila ei tarvitse erillistä kattilahuonetta

Kondenssiöljykattila mallisto

Kondenssiöljykattilat Atlantic Axeo ja Atlantic Axeo Duo

Axeo malleja on neljä, tehot 25 kW ja 32 kW, molemmat joko varaajalla tai ilman.

Kaikki kattilahuoneen tekniikka on integroituna yhteen pakettiin. Poltin on valmiina esisäädettynä paikoillaan ja Siemens automatiikka shunttiventtiileineen on heti toimintavalmiina.

Kaikkiin malleihin sopii mittava lisävarustevalikoima kuten 2-piirisarja patteri- ja lattialämmitykselle,  huoneanturi ja kauko-ohjain langattomana (sama radiotoiminen T78 kuin Atlantic maalämpöpumpuissa, ilmavesilämpöpumpuissa ja hybridlämpöpumpuissakin)

Kimeo kondenssiöljykattilat lämmitykseen tai lämmitykseen ja kuuman käyttöveden tuottoon

  • Todella kestävä rakenne ruostumattomasta teräksestä
  • Kondenssitekniikan huima hyötysuhde nyt kaikkien ulottuvilla
  • Monipuolinen kattila, joka soveltuu kaikkiin käyttötarpeisiin
  • Kimeo kondenssiöljykattilan tiedot

Miten kondenssiöljykattila eroaa perinteisestä öljykattilasta?

Eroja on erittäin vähän. Yksinkertaisimmillaan kondenssiöljykattila on tavallinen öljykattila, johon on lisätty kondenssilämmönvaihdin. Kondenssihan on se tuttu ilmiö, kun esim. kesäterassilla saat eteesi kylmän juoman. Juomalasisi ulkopinta alkaa heti kastua ja vettä valuu pöydälle. Ilmassa on aina vettä höyryn muodossa, ja lämpimän ilman vesihöyry osuessaan kylmään lasipintaan tiivistyy vedeksi.

Lämmitysöljy sisältää paljon vettä. Yksi litra öljyä palaessaan tuottaa n. yhden litran vettä. Tavallisen öljykattilan savukaasut ovat 100-200°C kuumia, ja vielä savupiipun suullakin lämpötila on 100°C ja näin vesihöyry pääsee piipusta ulos.
Näin toimii perinteinen öljykattila. Muuten hyvä, mutta kun se öljyn palamisessa syntynyt vesihöyry sisältää huomattavan paljon energiaa, ja nyt se puhalletaan harakoille.

Miksi kondenssiöljykattila vie vähemmän öljyä?

Puhutaan latenttilämmöstä. Kun aine, tässä tapauksessa vesi, muuttaa olomuotoaan höyrystä vedeksi sen lämpötilan pysyessä samana, saadaan vesihöyryyn sitoutunut lämpö talteen.

Kondenssiöljykattilassa tämä tehdään kattilaan integroidussa kondenssilämmönvaihtimessa, ja näin latenttilämpö saadaan siirrettyä lämmitysveteen. Kondenssilämmönvaihtimessa kohtaavat toisensa kuuma savukaasu ja lämmityspiirin viileä paluuvesi. Tästä syystä kondenssiöljykattilan hyötysuhde on paljon parempi kuin perinteisen öljykattilan. Öljy siis ”poltetaan tarkemmin”.

Kondenssiöljykattilan rakenteellinen ero tavalliseen öljykattilaan

Kondenssiöljykattilan savukaasut ovat 50-60 C asteisia, siksi savupiippu on yleensä muovia esim. polypropyleeniä. CE-hyväksytyt kondenssiöljykattilan piipun osat on luokiteltu T120°C lämmönkestoluokkaan, joten pelivaraa on.

Toinen rakenteellinen ero perinteiseen öljykattilaan nähden on kondenssiöljykattilan pieni vesitilavuus. Perinteinen öljykattila painaa satoja kiloja sisältäen lisäksi vettä satoja litroja. Suuri paino ja vesimäärä tarvittiin, koska käyttövesi tuotettiin vesitilan yläosassa olevalla kuparikierukalla läpivirtausperiaatteella. Kondenssiöljykattilan lämmitysvesitilavuus on pieni, esim. 60 litraa ja käyttövesi tuotetaan erilliseen tai kondenssikattilaan integroituun lämminvesivaraajaan.

Kolmas ero on kompakti rakenne. Kondenssiöljykattila sisältää usein kaiken pannuhuoneen tekniikan yksissä kuorissa, kun perinteisen öljykattilan ulkopuolelle taas rakennetaan lämmitysjärjestelmän toimilaitteet irrallisista osista. Kondenssiöljykattilan savukaasut ja sen palamisilma voidaan kuljettaa samaa kaksoisputkea pitkin ulos/ulkoa, joten kondenssiöljykattilan voi sijoittaa asuintiloihin, jopa keittiöön.

Kondenssiöljykattila ei vaadi pannuhuonetta

Kondenssiöljykattilan sijoitus rakennuksessa ei vaadi osastoitua tilaa. Sijoitusta helpottaa, ettei muurattua tai teräshormia tarvita, vaan savukaasun ja palamisilman voi johtaa vaikkapa suoraan seinän läpi ulos. Viemäri tarvitaan aina, koska kondenssivesi pitää johtaa sinne. Suomessa polttoöljy on rikitöntä, joten lauhdevesi ei yleensä ole liian hapanta. Mittauksella tämä selviää ja tarvittaessa lauhdevesi johdetaan neutralointiastian kautta viemäriin. Pientalojen muoviviemärit saavat muutakin talousvettä, eikä happamuus aina vaadi toimenpiteitä. Kondenssikattiloille on Lämmitysenergiayhdistys julkaissut Teknillisen suosituksen TS 11, jossa savukaasun ulos johtaminen ja lauhdeveden käsittely kondenssikattiloiden osalta on ohjeistettu.

Onko kondenssiöljykattila yhtä varmatoiminen kuin perinteinenkin?

Kondenssiöljykattilan öljypoltin on aivan tavallinen, eikä muukaan kondenssiöljykattilan tekniikka ole yhtään herkempää tai monimutkaisempaa. Ongelmana tosin joskus voi olla tiedon puute, jos huoltomies ei ole malttanut tutustua nykytekniikkaan.

Öljykondenssikattila tarvitsee normaalin vuosihuollon, kuten kaikki öljykattilat.
Uusina huoltotoimenpiteinä on kondenssilämmönvaihtimen imurointi ja kondenssilauhteen happamuuden mittaus esim. ph-mittausliuskalla. Huoltotoimenpiteistä Atlantic-asentaja jättää aina ohjeet käyttöönottopöytäkirjan ohessa.

 

Savukaasun poisto asennusvideo: