Huonekohtainen lämmöntalteenottolaite
(LTO = Lämmön Talteen Otto)
Huonekohtainen lämmöntalteenottolaite eli pieni talon ulkoseinän läpi asennettava LTO-laite on ollut nyt markkinoilla muutaman vuoden. Kyseessä on pieni IV-kone lämmöntalteenotolla. Laite on hyvin tervetullut Suomeen, jossa on suuri rakennuskanta, jonka ilmanvaihto perustuu painovoimaisuuteen. Kylmissä oloissa on kiusaus tinkiä terveellisestä ilmanvaihdon määrästä lämmityskustannusten vuoksi. Tämä on turmiollista sekä henkilö- että rakennusterveyden vuoksi. Suomessa ilmasto on muuttunut entistä kosteammaksi ympäri vuoden ja radon-ongelmakin on alueellisesti vakava riski.
Painovoimainen ilmanvaihto
Pientalon ilmanvaihto on hoidettu eri periaatteella riippuen rakennusvuodesta. Vanhemman talon ja tyypillisen rintamamiestalon ilmanvaihto on painovoimainen. Tämä tarkoittaa sitä, että ilma vaihtuu luonnollisesti ilman paine-eroihin perustuen. Paine-eroa aiheuttavat mm. lämpötilaerot talon sisällä ja ulkona sekä eri korkeudella olevat tulo- sekä poistoilmaventtiilit. Lisäksi painovoimaisten talojen perinteinen puulämmitys tehostaa voimakkaasti ilmanvaihtoa.
Koneellinen ilmanvaihto
Painovoimaisen ilmanvaihdon jälkeen oli seuraavana askeleena koneellinen poistoilmanvaihto, joka oli yleinen etenkin 70-luvun taloissa. Näissä taloissa oli huippuimuri tai ns. talotuuletin, joka imee likaista ilmaa suoraan ulos tyypillisesti wc-tiloista, pesuhuoneista, vaatehuoneista, saunasta ja keittiöstä. Korvaava raitis ilma tulee automaattisesti tilalle tuloilmaventtiileistä. Sisään tuleva ilma on ulkoilman lämpötilassa.
Hallittu koneellinen ilmanvaihto LTO-koneella
Nykyisin talot rakennetaan tiiviiksi, ja niiden ilmanvaihto on tarkasti säänneltyä. Ilmaa sekä puhalletaan ulos sekä imetään sisään. Välissä käytetään erilaisia lämmöntalteenottojärjestelmiä, jolloin ulos puhallettavasta jäteilmasta otetaan lämpöenergiaa talteen siirtämällä se sisään imettävään raittiiseen ilmaan. Nykyiset lämmöntalteenottojärjestelmät ovat hyvin tehokkaita ja likaisesta huoneilmasta saadaan jopa 90% sen sisältämästä lämmöstä siirrettyä sisään tulevaan raittiiseen ulkoilmaan. Tämä alentaa talon lämmityskustannuksia huomattavasti.
Talon ilmanvaihdon tehtävät
Talon ilma pitää vaihtaa nykymääräysten mukaan kerran kahdessa tunnissa. Tämä on aika paljon, ja useimmiten ilmanvaihto käytännössä on huomattavastikin matalammalla tasolla, jopa uusissa taloissa energiansäästön tai muun syyn johdosta.
No miksi se ilma pitää vaihtaa niin usein? Tärkeimmät syyt ovat:
- Hiilidioksiidi (Co2). Ihmiset ja kotieläimet hengittäessään tuottavat hiilidioksidia. Riittämätön ilmanvaihto nostaa sen määrää huoneilmassa ja se ilmenee väsymyksenä, päänsärkynä ja muina oireina. Tilalle on saatava raikasta happirikasta uutta ilmaa.
- Aikoinaan painovoimaisissa ja etenkään rintamamiestaloissa ei ollut tapana asuintiloissa suihkutella vettä seinille ja saunakin oli ulkorakennuksessa. Muutenkin nykyasumisen kosteusrasitus rakennukselle on suuri. Ainoastaan riittävällä ilmanvaihdolla voidaan taata sekä asukkaiden että itse talon rakenteiden hyvinvointi liiallista huoneilman kosteuspitoisuutta vastaan. Liiallinen kosteuspitoisuus yhdessä lämpimän sisäilman kanssa luo kasvualustan homeille ja sienille.
- Vieraat hajut ja kaasut. Rakennuksen pintamateriaalit, tekstiilit, huonekalut, vaatteet, ruuanlaitto sekä kodinkoneet luovuttavat ilmaan kemikaaleja. Allergiat ovat lisääntyneet huimasti ja sisäilmalla on todettu olevan suoria yhteyksiä ongelmaan. Pitkällinen altistuminen allergeeneille voi laukaista lopulta oireettomankin henkilön reagoimaan vieraalle kemikaalille tai jopa aivan luonnolliselle aineelle voi kehittyä allergia.
- Radon on luonnollinen maaperän kaasu, joten se ei suoraan kuulu edelliseen kohtaan. Radon on Suomessa vakava ongelma. Radon aiheuttaa keuhkosyöpää ja sen pitoisuus huoneilmassa pitää selvittää tutkimuksella sekä kotona, että lakisääteisesti myös työpaikoilla. Ensimmäinen, helpoin sekä halvin lääke radonongelmaan on ilmanvaihdon tehostaminen, mutta ehdottomasti lisäämättä alipaineisuutta käyttäen pelkkää poistopuhallinta. Tämä lisää talon alipaineisuutta, ja radonia vedetään entistä enemmän huoneilmaan maaperästä.
Ilmanvaihdon tehostaminen pientalossa
Huonekohtainen lämmöntalteenottolaite tai koko talon LTO-kone
Uudisrakennuksissa oleva koko talon ilmanvaihdon hoitava lämmöntalteenottolaite on melko työläs ja kallis asentaa jälkikäteen vanhaan rakennukseen. LTO-kone tarvitsee ilmakanaviston koko taloon, sekä raittiille ilmalle ulkoa, että jäteilmalle LTO-koneelta. Suurin työ on piilottaa ilmakanavisto huoneisiin LTO-koneelta talon rakenteisiin ja huoneista LTO-koneen kautta pois. Tämän tasoinen ilmanvaihtosaneeraus maksaa useita tuhansia, jopa kymmenen tuhatta euroa.
Huonekohtainen IV-kone lämmöntalteenotolla, Atlantic LTO DF
Suuren suosion on saavuttanut huonekohtaiset, seinän läpi asennettavat ilmanvaihtajat. Atlantic LTO DF huonekohtainen lämmöntalteenottolaite on erittäin kustannustehokas ratkaisu sisäilmaongelmiin. Syyt laitteen suosioon ovat selvät:
-
Huonekohtaisen Atlantic LTO-laitteen hinta on edullinen
Sen voi hankkia heti joko verkkokaupasta tai jälleenmyyjältä. Vaikka laitteen asentaa useaan huoneeseen, jää hankintakustannus alhaiseksi, vaikkei terveyttä ja pirteää oloa voikaan rahalla mitata.
-
Helppo ja edullinen asennus
Atlantic LTO DF huonekohtainen ilmanvaihtolaite on helppo ja nopea asentaa. Kilpailijoista poiketen se tarvitsee vain pienen 120-130mm reiän ulkoseinään. Tällä on suuri merkitys etenkin kivirakanteisen seinän kyseessä ollessa. Usein talossa onkin jo valmiina ilmanvaihtoventtiili, johon Atlantic LTO DF mahtuu suoraan, ilman uuden reiän poraamista. Lähes kaikki vanhoissa taloissa ilmanvaihtoon tehdyt ulkoseinien tuuletusaukot ovat vähintään riittävän suuria tälle laitteelle. Sisäpuolelle jäävä koneikko on siro ja kestää katseita. Ulkoseinälle ei tarvita mitään koteloita, vaan laitteen lämmönvaihdinputki tulee suoraan seinän läpi ja on hyvin viimeistellyn näköinen.
Huonekohtainen IV-kone lämmöntalteenotolla asennusohje ja käyttöohje -
Atlantic LTO DF huonekohtainen lämmöntalteenottolaite on tehokas
Usein muut vastaavat laitteet tuovat raikasta ilmaa sisälle vain puolet toiminta-ajastaan. Toisen puolen ajasta ne siirtävät sisäilmaa ulos. Ne siis vaihtavat virtaussuuntaa. Tästä seuraa, että samalle ilmamäärälle ilmoitettu laite voi olla puolet tehottomampi kuin jatkuvatoiminen LTO-laite. Atlantic LTO DF voi vaihtaa pienimmälläkin tehollaan (22m³/h) ilmaa kaksinkertaisesti ns. hengittävään LTO-laitteeseen verrattuna. Toisin sanoen suuntaansa vaihtavia hengittäviä laitteita pitää hankkia kaksi kappaletta saadakseen saman lopputuloksen, kuin yhdellä Atlantic LTO laitteella. Juuri syystä, että Atlantic huonekohtainen lämmöntalteenottolaite vaihtaa ilmaa koko ajan, yhtäaikaisesti sekä sisään että ulos jatkuvatoimisesti, tarvitsee se vain pienen siistin reiän talon ulkoseinään. Jatkuvatoiminen saman ilmamäärän siirto sisään ja ulos ei myöskään aiheuta alipainetta taloon. Ja vieläkin tärkeämpää on, ettei Atlantic lto-laite aiheuta ylipainetta taloon. Ylipaine voisi siirtää huoneilman kosteutta ulkoseinärakenteeseen josta voi olla vakavat seuraukset. Atlantic DF LTO-laite on turvallinen rakennukselle.
-
Helppo käyttö ja huolto
Laitteen asennuksen yhteydessä valitaan perusnopeudeksi joko 22 tai 33m³/h ja lisäksi voidaan käyttää tehostuskytkintä, jolla ilmamäärä on 55m³/h. Usein pienin nopeus riittää, jolloin äänitaso on hiljainen. Äänitaso vastaa lähinnä ilmalämpöpumpun puhallusääntä. Makuuhuoneasennuksessa herkkäkorvainen saattaa kokea vaimean puhallusäänen häiritsevänä, kuten on tilanne myös ilmalämpöpumpun sisäyksikön kanssa.
Huoltotoimenpiteenä vuosittain pestään lämmönvaihdinputki vedellä ja asetetaan se kuivattuna takaisin paikoilleen. Huoltotoimet tehdään sisältäpäin, eikä ulkoseinälle tarvitse kiivetä lainkaan. -
Energiatehokas
Atlantic LTO-kone ottaa vain 3,2W tehon ja sen lämmönvaihdin ottaa jopa 85% (75% normaali) huonelämmöstä talteen ja siirtää sen sisään tulevaan raittiiseen ilmaan. Tällä on suotuisa vaikutus talon lämmityskustannuksiin.