Ei kiitos työleirille!

Matti Aalto vaihtoi työlään pellettilämmityksen tehohybridiin

Matti Aalto, tyytyväinen lämmittäjäKorialainen yrittäjä Matti Aalto oli pellettilämmittäjä, joka väsyi jatkuvaan pannuhuoneessa kykkimiseen. Tee-se-itse-lämmitysmuodon viehätys oli karissut pois sen kymmenen vuoden aikana, kun Aallon kaksi taloa olivat pääasiassa pelletin voimalla lämmenneet. Myös vanha öljykattila tontilta löytyi, mutta tyyrillä öljyllä ei kiinteistöjä juuri haluttu lämmittää. Oman talon lisäksi lämpöä tarvitsi myös perheyrityksen ”konttori” eli uuteen kuosiin laitettu vanha navettarakennus.

”Pellettilämmittämisessä tarvitaan omatoimisuutta ja toimenpiteitä aina siinä määrin, että esimerkiksi matkustelu käy vaikeaksi, kun ei uskalla lähteä juuri minnekään”, Aalto toteaa.

Pumppu ei petä?

Niinpä ei oikein uskaltanut käydä mökilläkään, kun pellettikuviot pyörivät alituiseen mielessä. Mutta kun mökille tuli hankittua käteväksi osoittautunut ilmalämpöpumppu, Aalto alkoi miettiä, että uudessa pumpputeknologiassa voisi piillä vastaus lämmitysprobleemaan.

Sitten liikelahjoihin erikoistunutta yritystä pyörittävä Aalto sattui puheisiin Costella Oy:n väen kanssa ja innostui: uudet hybridit yhdistivät ilmavesilämpöpumpun ja öljykattilan järkipaketiksi. Aalto teki sinunkaupat Atlantic Alfea Hybrid Duo Oil -laitteen kanssa, joka ottaa lämpöenergian pääasiassa ilmasta ja toissijaisesti öljystä.

”Ajattelin tuolloin, että ei tällaisen hybridilämmityksen tarvitse olla yhtään halvempaa kuin pellettilämmityksen – kunhan vain päästäisiin suunnilleen samaan”, Aalto kertoo.

Lisäarvoa, kiitos!

Hyöty tulisi huolettomuudesta: kun elämä ei enää pyörisi pellettisavotan ympärillä, olisi taas aikaa tehdä vaikka mitä.

Samalla isäntä mietti myös talon jälleenmyyntiarvoa – vaikka välittömiä suunnitelmia ei olekaan, ei Aallon pariskunta loppuikäänsä ajatellut asua maalaismiljöössä. Potentiaalisten ostajien rivit kuitenkin harvenevat kummasti, jos lämmitys järjestyy vain jatkuvan työleirin kautta.

”Ei sellaista nykypäivänä kukaan halua, vaan ihmiset arvostavat vaivattomuutta elämän kaikilla osa-alueilla”, Aalto toteaa ykskantaan.

Kaksi vuotta takana

Lokakuussa 2012 Costellan pojat tulivat hoitamaan asennuksen ja uudet pelit hörähtivät voitokkaasti käyntiin. Vanha pellettisysteemikin pannuhuoneeseen jätettiin, mutta se on saanut pölyttyä suhteellisen rauhassa.

Samalla Matti Aalto joutui yllättymään iloisesti: uudella lämmityskonseptilla tuli myös rahallista säästöä jopa vanhaan hartiapankkiurakkaan verrattuna kymmenisen prosenttia. Jos ennen kiinteistöjen lämmitykseen edullista pellettiä rahtaamalla meni 2 800 – 2 900 euroa vuodessa (ja paljon miestyötunteja ja hikeä), nyt selvitään 2 600 eurolla.

Öljypihit pelit      

Pelkän lämpöpumpun teho ei kuitenkaan riitä kattamaan kaikkea talon ja käyttöveden lämmitystä kun pakkaset paukkuvat, jolloin öljy tulee hätiin ikään kuin vaihtopenkiltä. Takana on nyt kaksi talvea, joista toinen oli leudoin miesmuistiin – mutta toiseen kuului kipakkaakin pakkasta. Miten paljon öljyä on siis mennyt?

”Vuositasolla öljyä on kulunut noin 600 litraa”, kertoo Aalto. Pudotus on melkoinen, jos ajattelee että yksin öljylämmitteisenä – mikä oli tilanne vielä 10 vuotta sitten – kellotettiin jatkuvasti päälle 6 000 litran vuosikulutusta.

”Pakkasta on ollut – 25°, eikä pumpun tehossa ole silti ilmennyt ongelmia.”

Säädöt kohdalleen

Ei ihme että isäntä myhäilee tyytyväisenä, mutta myöntää sentään, että pientä säätämistä on matkan varrella tarvittu. Esimerkiksi käyttövesi optimoitiin niin, että se on todella kuumaa vain aamulla ja uudestaan illalla (muina aikoina noin 40-50°). Lisäksi putket kaipasivat ilmaamista lämmitysremontin yhteydessä.

Nyt lämpöä riittää kumpaankin taloon, joista varsinaisessa asuintalossa on osittainen lattialämmitys. Myös pariskunnan omassa pienessä elokuvateatterissa kelpaa nyt rentoutua ihan eri tavalla, kun isännän lämmitysmurheet ovat loppuneet kuin seinään.

”Kyllä tämä on pirun halpaa ja huoletonta lämmitystä”, Aalto summaa.

TULOSTA ARTIKKELI TÄSTÄ