Ville Väkeväinen hyppäsi hybridin kelkkaan – eikä ole katunut valintaa
Kuusankoskelainen Ville Väkeväinen oli jo jonkin aikaa etsinyt omakotiinsa toimivaa lämmitysratkaisua – siis toimivaa myös kukkaron kannalta. Vuonna 1967 rakennettua taloa lämmitettiin pääasiassa öljyllä ja sepä rassasi: öljyn hinnassa kipuraja oli ylitetty jo aika päivää sitten, joten ymmärrettävästi isännän mielenkiinto kiinnittyi vaihtoehtoisiin järjestelmiin.
Maalämpöä Väkeväinen mietti hetken, mutta piti systeemiä kalliina ja saviseen maahan poraamista kysymysmerkkinä – kuinka syvälle pitää porata ja mitä lysti maksaa?
”Maalämpö ei tuntunut omalta, eikä oikein mikään muukaan. Sitten törmäsin tällaiseen tuotteeseen, joka voisi kertaheitolla ratkaista meidän talouden lämmityskuvion”, Väkeväinen kertoo parin vuoden takaisesta tilanteesta.
Dynaaminen duo
Kyseessä oli voittoisa kombo: ilmavesilämpöpumppu ja öljykattila yhdessä ja samassa paketissa. Atlantic Alfea Hybrid Duo Oil oli tuotteen nimi ja Väkeväinen kiinnostui kertalaakista.
Väkeväinen oli piristänyt talon lämpötilannetta myös jatkuvalla puusavotalla, koska tavaraa sai tutuista metsistä sen minkä jaksoi hakea. Mutta vaikka halot eivät sinänsä mitään maksaneetkaan, halkoruljanssin ylläpito vuodesta toiseen vei aikaa ja resursseja. Ehkäpä Atlanticin myötä voisi höllätä puulla lämmittämistä ja antaa koneiden hoitaa?
Vihreää energiaa
Väkeväinen selvitti, että kun vanha öljykattila ja öljypoltin alkavat olla seniorikalustoa, käy erittäin houkuttelevaksi vaihtaa päälämmönlähteeksi auringon tuottama lämpö – taatusti luonnonmukaista energiaa, joka ilmavesilämpöpumpulla siirretään talon lämmitysveteen. Ulos asennetun ulkoyksikön avulla lämpö siirretään vanhan kattilan tilalle sijoitettuun sisäyksikköön, joka on käytännössä myös tuliterä öljykattila.
”Hybridi oli uusi juttu, eikä siitä oikein ollut tietoa missään. Tietoa piti tietysti ensin hankkia”, mies muistelee.
Väkeväinen otti yhteyttä Costellaan ja ”parikin pitkää puhelua” käytiin läpi paketin toimintaperiaatteita. Ranskalainen Atlantic oli valmistajana tuntematon, mutta kun esimerkiksi ilmavesilämpöpumpussa on käytössä Fujitsun ”sisuskalut”, niin tuote alkoi vaikuttaa passelilta.
Vuoden öljyt riittää vuosikymmeneksi?
Ja sitten se talouspuoli. Kun kerran vesi-ilmalämpöpumppu kantaa rintamavastuun ja öljykattila jää suosiolla reserviin, saadaan aikaan dramaattisia pudotuksia käytetyn öljyn määrässä: kulutus tipahtaa tavallisesti noin 90 % entisestä. Ja koska laitteisto käyttää öljyä enää ainoastaan huipputehojen tuottamiseen, riittää ennen vuodessa poltettu öljymäärä nyt koko vuosikymmenen.
Entä sitten vesi-ilmalämpöpumppu, jonka kuitenkin on käytettävä energiaa voidakseen luoda energiaa? Millaisiin tehoihin ja säästöihin sillä päästäisiin? Atlanticin lämpöpumpulle laskettu hyötysuhde on 4,3 (+7/35). Se kaikkein ratkaisevin seikka on kuitenkin vuosihyötysuhde, joka muodostuu koko lämmityskauden kulutetun ja saadun energian suhteesta – ja valmistaja lupaili, että entiset lämmityskustannukset pystytään kevyesti puolittamaan.
Joulutoimitus, kiitos!
Väkeväinen oli vaikuttunut: tämä ihme on nähtävä omin silmin. Niin Costellan asennustiimi pääsi hommiin joulukuun alussa 2012 ja kahta päivää myöhemmin ulkoyksikkö hurisi nätisti seinällä.
Alku meni opetellessa, sillä Costellan tuotevalikoimissakin Atlantic oli uusi nimi ja kesti aikansa, ennen kuin kaikki säädöt saatiin kohdalleen. Ensimmäisen talven ajan Väkeväinen seurasi kulutusmittareita tarkkaan: lunastaako Atlantic markkinointiesitteiden suuret sanat vai onko lupauksissa ilmaa?
”Kulutus todella putosi rajusti”, Väkeväinen toteaa. Kun ennen pelkällä öljyllä lämmitettynä, talossa kului öljyä 2 700 – 2 800 litraa vuodessa, sakset olivat vieneet enemmän kuin luvatut 90 prosenttia.
”Ensimmäisen vuoden öljynkulutus oli 220 litraa”, tyytyväinen isäntä toteaa. Myös vesi-ilmalämpöpumppu on osoittautunut energiatehokkaaksi epeliksi: sähkönkulutus ensimmäisen vuoden osalta oli 7 000 kWh. Talossa on oma sähkönkulutusmittari, joten luku ei perustu arvaukseen.
Puusavotta keveni
Entäs sitten puulämmittämisen vaikutus? Väkeväisen mukaan kovalla puulämmittämisellä – monen monituista kuutiota puuta – öljynkulutuksen oli parhaimmillaan saanut painettua 1 900 litraan, mutta silloin puulämmitys kävi jo työstä.
”Mutta kun puulämmittämiseen oli tottunut, niin sitähän taas tein ensimmäisen kuukauden Atlanticin jo tultua taloon, kunnes huomasin että touhu on turhaa. Kulutus on niin minimaalista, että en raaski tuoda puita kuin tunnelman vuoksi.”