Öljylämmitys vaihtui ilmavesilämpöpumppuun

Öljylämmitys vaihtui täyden palvelun ilmavesilämpöpumppuun Kuusankoskella

Kuusankoskelainen Riku Täyränen tiesi, että talossa tarvittiin energiaremonttia, kun öljysäiliö alkoi ymmärtää olevansa antiikkia. Vuonna 1959 rakennetussa omakotitalossa (150 m2) oli edelleen alkuperäinen öljysäiliö, eikä ”vanha veteraani” enää ollut voimissaan. Siihen verrattuna 1980-luvulta peräisin oleva öljykattila oli nuorukainen, mutta ikää tietysti oli silläkin.

Täyränen päätti, että öljyn aikakausi talossa saa luvan päättyä ja tilalle tulee jotain muuta. Huolellinen mies tutustui eri vaihtoehtoihin parin vuoden ajan, kyseli ja kuulosteli. Maalämpö kiinnosti alkuun, mutta innostus tyssäsi kovaan hankintahintaan – ja hinnanmuodostukseen liittyvään arvoituksellisuuteen. Koskaan kun ei tiedä, kuinka syvä kaivo pihalle pitää porata ja mitä lisämetrit maksavat.

Sitten Täyränen kiinnostui ilmavesilämpöpumpuista, jotka olivat vuosien mittaan kehittyneet niin rajuiksi tehopakkauksiksi, että pitävät isonkin kartanon lämpiminä kovillakin pakkauksilla. Täyränen pyysi tarjoukset eri paikasta – ja voittajaksi nousi Costella Oy;n tarjous.

Laadukas paketti

Kyseinen Atlanticin Excellia Duo (11 kW) erottui hyvän hinta-laatusuhteensa ansiosta. Mitä enemmän Täyränen tuotteeseen tutustui, sitä enemmän hän piti kuulemastaan. Ilmavesilämpöpumppua ohjaa monipuolinen, suomenkielinen Siemens-ohjaussäädin, jolla on helppo tehdä halutut lämpötilasäädöt ja muut asetukset toiminnalle. Excellia Duo on muiden Atlantic-ilmavesilämpöpumppujen tavoin ”asenna ja unohda” -tyyppinen talon päälämmityslaite.

Erityistä valvontaa tai huolenpitoa Excellia Duo -ilmavesilämpöpumppu ei myöskään tarvitse – riittää kun syksyisin puhdistaa mahdolliset puiden lehdet ja neulaset ulkoyksikön pinnalta. Talon isäntä ei silti jäänyt toimettomaksi, vaan raivasi itse tilan tulokkaalle purkamalla öljykattilan ja öljysäiliön.

”Lisäksi vedin sähkösyöttökaapelit valmiiksi asentajia varten ja valoin pedin ulkoyksikölle”, kertoo Täyränen. Itse huhkimalla koko paketin hinta tuli vähän alaspäin.

Pakkasia päin

Asennus suoritettiin marraskuussa 2013 ja Costellan tiimi hoiti homman käytännössä yhdessä päivässä. Taloon saatiin lämpöä ja kuumaa vettä saman tien ja sitten jäätiin odottamaan kunnon pakkasia, jotta pumpun turnauskestävyys paljastuisi. Talvi oli leuto, mutta tammikuussa 2014 pakkanen paukkui -25°C asteen lukemissa useampana päivänä.

”Vaikka pakkasta oli paljon, sähkövastuksilla ei taloa tarvinnut lämmittää taloa ollenkaan, vaan lämpöpumppu teki tasaisesti lämpöä kylmimpinäkin päivinä.” Samalla valmistajan lupaukset siitä, että Excellia Duo -ilmavesilämpöpumput tuottavat vielä -20°C pakkasessakin +60°C asteista vettä saivat enemmän kuin katetta.

Täyränen esittelee aaneloselta vuoden 2014 sähkönkulutusta, josta kupletin juoni selviää heti: talon energialasku on puolittunut.

”Kun aikaisemmin öljyllä lämmitettäessä kustannus oli 2 700 – 3 100 euroa vuodessa, nyt kustannus on luokkaa 1 500 – 1600 euroa vuodessa”, Täyränen vahvistaa. Vuoden 2014 kokonaissähkönkulutus oli 11 700 kilowattituntia. Lämmitysjärjestelmän osuus kokonaiskulutuksesta oli noin 6 500 kwh (n. 850 euroa).

Ensimmäinen talvi helppo

Täyränen kuitenkin huomauttaa, että kulunut vuosi ei ollut mikään erityisen hyvä vertailukohde, koska talvi oli niin leuto. Hän arvelee, että kipakampi talvi tuo helposti parin kolmen tuhannen kilowattitunnin lisäkulutuksen tullessaan.

”Mutta säästöä tulee joka tapauksessa, kovillakin pakkasilla.”

Isäntä on kustannuspolitiikan lisäksi ollut tyytyväinen myös tulokkaan helppouteen ja toimintavarmuuteen. Sulatusvastuksissa tosin oli jotain häikkää ja ne vaihdettiin takuutyönä – mutta muuten ei mitään.

Alussa pakkasten tultua Täyrästä hirvitti, minkälaisia sähkölaskuja sieltä mahtaa tulla, koska kone tuntui hurisevan yhtenään.

”Huoli on kuitenkin osoittautunut turhaksi, kun on tarkasteltu asiaa pidemmällä aikajaksolla – sekä ymmärrettyäni, ettei kone suinkaan aina käy maksimitehoilla.”

Hiljaa hyvä tulee

Vaikka pumppu on aktiivinen, se on kuitenkin hiljainen. Ulkoyksikkö laitettiin lipan alle hurisemaan makuuhuoneen viereen, eikä se kenenkään unia ole häirinnyt.

Täyränen uskaltaa suositella ilmavesilämpöpumppua kaikille energiasäästöistä kiinnostuneille, mutta arvelee, että erityisesti öljylämmittäjälle ratkaisu on omiaan.

”Maalämmön investointi on kolmanneksen kalliimpi, joten takaisinmaksuaika on tässä nopeampi”, hän summaa.