Edullinen öljylämmitys kondenssikattilalla

Öljykattilan uusiminen

Öljykattilat ovat yleisesti kestäviä käyttöiän ollessa 25-35 vuotta. Öljypoltin kattilaan pitää uusia yleensä vähintään kerran, koska öljypolttimen käyttöikä on n. 15 vuotta. Öljykattilan vaihto tulee eteen, kun vuotoja ilmenee tai kuumaa käyttövettä ei enää saada riittävästi. Usein myös haetaan säästöä lämmityskuluihin, ja silloin öljykattilan kunto ja siten sen kohtalo tulee mietintään.

Millainen on uusi öljykattila?

Ekosuunnitteludirektiivin kattilatekniikalle asettaman minimissään 86 prosentin kausittaisen energiatehokkuusvaatimuksen vuoksi vanhat kattila–poltin -yhdistelmät eivät ole enää järkeviä. Perinteisillä kattiloilla ei saavuteta nykyistä energiatehokkuusvaatimusta. Kun öljykattilan vaihto on ajankohtaista, ratkaisuna on kondenssikattila. Öljykondenssikattila täyttää helposti uudet ympäristövaatimukset ja lämmittäminenkin on huomattavasti edullisempaa kuin ennen. Öljykondenssikattila kuluttaa reilusti vähemmän öljyä ja sillä on muitakin etuja.

Mihin perustuu Atlantic öljykondenssikattilan pienempi öljyn kulutus?

Kun öljyä poltetaan, siitä saatu lämpöenergia menee sekä talon lämmitysjärjestelmän veteen, että erilaisiin häviöihin – siis harakoille. Mitä vähemmän harakat saavat, sitä enemmän öljyn lämpösisällöstä jää taloon ja sitä parempi on öljykattilan hyötysuhde.

 • Lämpö menee savupiipusta ulos – tai sitten Atlantic – ja ei mene

  Perinteinen öljykattila puhaltaa savupiipusta harakoille jopa 200°C ilmaa. Uudemmatkin perinteiset öljykattilat lämmittävät ulkoilmaa 135-150°C kuumilla savukaasuilla.
  Atlantic KIMEO ja Hybrid Duo Oil A.I.-öljykattiloiden savukaasun lämpötila puolestaan on vain 50-70°C ja helposti jopa alle 40°C.
  Atlantic öljykondenssikattilan erityinen kondenssilämmönvaihdin ottaa talteen savukaasun lämmön ja savukaasun sisältämän vesihöyryn latenttienergian. Tämä ”ilmaiseksi” saatu lisälämpöenergia siirtyy lämmityspiirin paluukiertoon. Toisaalta Atlantic öljykondenssikattilan kahdenkeskeinen savupiippu voi siirtää loputkin jo kertaalleen jäähdytetyn savukaasun lämmöstä kattilan tarvitsemaan uuteen paloilmaan. Näin öljystä on todellakin puristettu kaikki irti, eikä juuri mitään mene hukkaan.

 • Pannuhuone on hukkalämmöstä kuuma, myös kesällä – tai sitten Atlantic – ja ei ole

  Perinteisen öljykattilan johtumislämpöhäviöt ilmaan ovat suuret. Perinteinen öljykattila painaa satoja kiloja ja lisäksi sen sisältämä vesimäärä 200 kiloa siihen päälle. Koko tämä suuri massa on pidettävä jopa 80°C lämmössä koko ajan, jopa koko kesän, jotta saadaan kuumaa käyttövettä. Pahimmillaan 30% öljyn energiasta menee näihin eristehäviöihin. Pahin tilanne on silloin, kun pannuhuoneen seininä on talon ulkoseiniä, tai se on talon siipiosassa tai erillisessä rakennuksessa.
  Atlantic KIMEO ja Hybrid Duo Oil A.I.-öljykattilat eivät kuumenna pannuhuonetta. Niiden vesimäärä on pieni, ja niissä on hyvin eristetty lämminvesivaraaja käyttövedelle. Kesällä kattila on kylmänä ja lämpenee hetkeksi vain silloin kun käyttövesi tehdään eristettyyn varaajaan. Toisaalta Atlantic ei edes tarvitse välttämättä koko pannuhuonetta.

 • Pakkasilmaa imetään sisään taloon, ja paljon – tai sitten Atlantic – ja ei imetä

  Perinteinen öljykattila käyttää ilmaa 50m³ tunnissa. Se on 10 kertaa kattilahuoneen koko tilavuus joka tunti öljypolttimen paloaikaa kohti. Tämä kylmä ulkoilma imetään taloon sisään koko ajan kattilan käydessä vaikka ulkona olisi -30°C. Tämä toistuu 10 kertaa tunnissa, ja siltikin vanhan kattilan pannuhuone on turkasen kuuma. Ei ole ihme, että öljyä menee muualle kuin talon lämmitysveteen.
  Atlantic KIMEO ja Hybrid Duo Oil A.I. käyttävät nekin ilmaa palamiseen, mutta ne voivat ottaa ilmansa suoraan ulkoa kahdenkeskeisellä muovisella savupiipulla. Sisempi putki vie jo valmiiksi viileän savukaasun kattilasta ulos. Ympärillä oleva ulompi putki tuo paloilman ulkoa sisään siirtäen samalla viimeisetkin lämmön rippeet savukaasusta itseensä, tulo- ja menoilmojen kohdatessa toisensa. Näin ulos puhalletaan vain jopa alle kädenlämpöistä ilmaa. Lähes kaikki öljyn sisältämä lämpöenergia on saatu sidotuksi talon lämmitysveteen. Hyötysuhde voi jopa ylittää 100%.

Käytännön esimerkkinä seuraava todellinen rivitalon öljylämmityksen saneeraus

Seitsemän perheasunnon rivitaloyhtiön vanha öljykattila vaihdettiin Atlantic Hybrid Duo Oil A.I. öljykondenssi-ilmavesilämpöpumppuun Kouvolan Naavatiellä.

Rivitalon aiempi lämmitysenergia on ollut 110 MWh vuodessa. Nyt laskettu kulutus tulee olemaan noin 60 MWh.

Mitatut savukaasun lämpötilat -7°C talvipakkaskelissä referenssikohteessa

Öljykondenssikattilan savukaasun lämpötila ja imuilman lämpötila
Ulkolämpötilassa -7°C ulkoilma kondenssikattilalle +29°C. Savukaasun lähtölämpötila +65°C
Öljykondenssikattila rivitaloon ja savukaasujen lämpötilat savupiipussa
Paloilma öljykondenssikattilalle lähtee tästä imuaukosta. Ulkolämpötilassa -7°C savupiipusta tulee +39°C vesihöyryä

Mitä vanhan öljylämmityksen tilalle?

Nykyaikainen öljylämmitys on vakavasti harkittava vaihtoehto vanhan tilalle. Valitsetpa sitten pelkän öljylämmityksen, tai kaikkein parhaan Atlantic Hybrid Duo Oil A.I. hybridiratkaisun, jossa ilmavesilämpöpumppu käyttää uusiutuvaa energiaa ja öljy auttaa pakkashuipuissa ja silloin kun sähkö maksaa paljon. Hybridiöljykattilalla entinen öljyn kulutus on mahdollista pudottaa jopa 90%. Ilmavesiosa ottaa sähköä ja siten kokonaiskustannus lämmityksessä yleensä vähintäinkin puolittuu.

Lämpöremontti öljystä uuteen tekniikkaan on edullista

Vanhan öljykattilan saneeraus kondenssiöljykattilaan maksaa ainoastaan saman verran kuin perinteinenkin kattilaremontti. Jos laitteeksi valitaan Atlantic Hybrid Duo Oil ilmavesiöljykattila, selvitään usein samalla rahalla, kuin muut ilmavesilämpöpumppuratkaisut sähkövastusvarmistuksella vaikka Atlantic energiaremontissa saadaan mukana nykyaikainen öjlykondenssitekniikka.
Rivitalokokoluokassa hinta on alle puolet tai kolmasosa maalämmön hinnasta eikä sähköliittymää tarvitse suurentaa eikä pihamaata kaivella.

Savupiippuhuolet poistuvat samalla

Kondenssikattilan kanssa asennetaan yleensä muovinen sisäpiippu ja siihen tarvittavat osat. Tämä on edullinen tapa varmistaa savupiipun turvallinen käyttö jatkossa. Kalliita savupiipun pinnoituksia ei tarvita.
Kuvien esimerkkikohteessa asennettiin vanhan muuratun savupiipun viereen uusi julkisivusavupiippu, jossa lopullinen savukaasun lämmöntalteenotto tapahtuu. Piipun sisäputki on muovia ja ulommainen kaksoisputki ruostumatonta terästä.